IKU KONYHA
Egy igazi otthon legfontosabb helyisége a konyha. És ez így van szinte minden ország és nép esetében, ahol vannak még családok. A tűzhelyen fő az édesanyánk által készített finom ebéd vagy vacsora. Az asztal egyszerűen, de szépen megterítve, ahol közösen elfogyasztjuk a természetes összetevőket tartalmazó hagyományos ételeket. A sparheltben halkan duruzsoló tűz melegséggel tölti meg a konyhát, a szeretet és összetartozás érzése pedig a szívünket.
Fejlettnek tartott világunk egyik divatja az okos konyha. Mivel sokan szeretnének ilyen modern konyhát maguknak, ezért az új építésű házakat már ennek megfelelően alakítják ki. De mi lesz, ha lekapcsolják az áramot és elzárják a gázcsapokat?
– Drágám, ma hideget vacsorázunk, mert áramszünet volt itthon. – De nekünk gáztűzhelyünk van! – Igen, de a konzervnyitónk elektromos.
Nem az a fontos, hogy egy konyha tele legyen okosnak nevezett gépekkel és mindenféle, sokszor fölösleges eszközzel. Nem az a lényeg, hogy modern konyhánkban a legújabb divat szerinti ételeket készítsünk. Nem az számít mit eszünk, hanem az, hogyan készült.
„Jobb egy tál főzelék és szeretet hozzá, mint egy kövér ökör gyűlölettel.”
(Példabeszédek könyve 15,17)
Régen a családok – mikor otthon voltak – idejük nagy részét a konyhában töltötték. A finom vasárnapi ebéd elfogyasztása után együtt játszottak, beszélgettek, nevetgéltek: jól érezték magukat. Itt beszélték meg a család és a világ dolgait, itt fogadták a vendégeket, a gyerekek itt tanultak meg sok mindent.
Étel – élet és egészség
Szókratész: „Nem azért élünk, hogy együnk; hanem azért eszünk, hogy éljünk.”
Régi egyiptomi mondás szerint: „Az ember az elfogyasztott táplálék egyharmadából él, a másik kétharmadból az orvosa él.”
Mai világunkban két szélsőség figyelhető meg az étkezéssel kapcsolatban. Az egyik a mérhetetlen habzsolás és pazarlás. Sokan nem tudják, mennyi munka van egy szelet kenyérben. Az a lényeg, hogy a nekünk ízlő ételekből legyen mindig bőségesen és azonnal. Nem számít semmi, csak a fogyasztás. Pedig nem falhatjuk fel a világot! A másik a rögeszmés egészségmánia. Amikor mindenféle divatos diétát követünk, hogy sokáig fittek és egészségesek legyünk. Rettegve számoljuk a kalóriákat, és figyeljük az élelmiszerek összetevőit, mert szinte mindenre allergiásak vagyunk. De jó ha tudjuk, egy napig sem fogunk tovább élni!
Természetesen fontos az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás és a sok mozgás. Nem tehetjük tönkre azt, amit ajándékba kaptunk. De ne ez legyen a fő szempont, mert csalódni fogunk. Éljünk egyszerűen és természetesen. Sajnos ez nem egyszerű a mai, identitását vesztett fogyasztói társadalomban. Jó példa erre az észak-amerikai indiánok helyzete.
Mivel az indiánok is a többi amerikaihoz hasonlóan a gyorsan elkészíthető előrecsomagolt ételeket eszik, ezért nagyon magas közöttük az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek aránya. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár az őslakosok hajlamosak ezekre a betegségekre, de 100 évvel ezelőtt nagyon ritkán fordultak elő. A bennszülött ősök étrendje több összetett szénhidrátot (például teljes kiőrlésű gabonát, borsót, babot, burgonyát) és kevesebb zsírt (például húsokat, tejtermékeket, olajokat) tartalmazott. Az indiánok étkezési szokásaiban bekövetkezett változás annak a következménye, hogy eltávolították őket szülőföldjükről, és rezervátumokba kényszerítették őket. A szövetségi kormány megtiltotta az indiánoknak, hogy folytassák hagyományos vadászó – gyűjtögető életmódjukat, és élelmiszeradagokat (disznózsírt, lisztet, kávét, cukrot és húskonzervet) biztosítottak a bennszülött közösségek számára. A hagyományos életmód lerombolásával kombinálva a mai étrend hozzájárult az őslakosok egészségi állapotában tapasztalható változásokhoz. Szinte az összes bennszülött kultúra azt tanítja: „Az étel gyógyszer.” Ezért egyre több indián kezdi kutatni, összegyűjteni, feléleszteni, és a mai körülményekhez mérten alkalmazni törzsi kultúrájuk részeként a hagyományos növénytermesztést és gasztronómiát.
IKU konyha
Manapság nagy divatja van a különböző étkezési trendeknek és étrendeknek: vegán, paleo, ketogén, stb. Ezek a diéták sokszor egymásnak ellentmondó felfogást képviselnek. Ami az egyikben ehető, mert egészséges, az a másikban tilos, mert káros. Az egyikben húst nem lehet enni, a másikban tejet nem szabad inni, a harmadikban meg szinte semmit ami jó. De a divatok jönnek és mennek. Nem biztos, hogy mindig ki kell találni valami újat. Szerintünk jobb, ha egyszerűen visszatérünk a már bevált, hagyományos és természetes ételekhez. Amit egy-egy nép évszázadokon keresztül eszik, és még mindig létezik, akkor az annyira nem lehet rossz. Ráadásul a különböző népek konyhái által kultúrájukat is megismerjük. És ha ismerjük egymást, akkor talán könnyebben leszünk barátok, mint ellenségek. Mert két ember között a legrövidebb út a gyomrán át vezet.
Az IKU konyha szemlélete egyszerű és logikus. A lényeg a változatosság, természetesség és mértékletesség. Nagyon fontos, hogy ne pazaroljunk. Mivel átmeneti korban élünk, ezért itt az alábbi szempontokat kell figyelembe venni.
Alapelvek
- Mindent meg lehet enni, ami ehető.
- Mindenki azt eszik, amihez hozzáfér.
- Mindenki azt eszik, amit szeret.
Alapszabályok
- Melegvérű állatok (emlősök és madarak) fogyasztása nem ajánlott.
- Alkohol és minden egyéb, a szervezetre, agyműködésre károsan ható dolog fogyasztása nem ajánlott.
- Sok kultúra az ételt szentnek tartja, ezért ennek megfelelően bánjunk vele, hiszen részben ezáltal élünk.
Táplálékpiramis
- Édesség: csokoládé, sütemény, stb.
- Húsok: hal, kagyló, rák, stb.
- Állati eredetű élelmiszerek: tejtermékek és tojás.
- Feldolgozott alapélelmiszerek: kenyerek, tészták, mézek, gombák.
- Ételkészítéshez használt növények: zöldségek, gabonák, fűszerek, stb.
- Önmagukban ehető növények: gyümölcsök, diófélék, sütőtök.
Főzzünk mi magunk, ne iparilag előállított, vegyi anyagokkal ízesített ételeket együnk. Amennyire lehet, legyünk önellátóak. Kertészkedjünk, termesszünk minél több fajta egészséges, vegyszermentes gyümölcsöt. Mert az ember igazi tápláléka a gyümölcs volt, és a jövőben is az lesz.
„Azután ezt mondta Isten: „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen.” (Teremtés könyve 1,29)
„Az utca közepén és a folyam két partján az élet fái álltak. Tizenkétszer hoznak gyümölcsöt, vagyis minden hónapban teremnek, a fa levelei meg a népek gyógyulására szolgálnak.” (Jelenések könyve 22,2)
A kertben együtt van minden: a természet szépsége és harmóniája, a szabadban végzett munka öröme és gyümölcse, a sokféle finom étel. Aki még nem evett saját termésű paradicsomot, az nem tudja, milyen a paradicsom íze.
VILÁGKONYHA
Öt földrész népeinek hagyományos ételei
Európa
Afrika
Amerika
Ázsia
Ausztrália és Óceánia