Csurcsela

Hagyományos grúz csemege. Nem csak nagyon finom, de egészségesebb is összetevői révén, mint a készen kapható édességek.

Alaprecept, egy párhoz:

  • 40 db fél dió vagy egész mogyoró
  • 1,5 l szőlőlé
  • ¾ bögre cukor  
  • 1 bögre liszt

Fűzzünk tűbe egy 50 centi hosszú, strapabíró cérnát, és kössünk csomót a hosszabban lenyúló szál végére, hogy a diók ne tudjanak lecsúszni róla. Fűzzük fel a diókat, majd a cérnát húzzuk ki a tűből és a másik végére is kössünk csomót. A diók felét toljuk a cérnaszál egyik végéhez, a másikat a másikhoz, majd az így kapott füzért középen hajtsuk félbe. 
Egy fazékban keverjük a szőlőléhez a cukrot, folytonos keverés közben melegítsük, amíg felolvad. Öntsük a lisztet egy keverőtálba, és lottyantsuk hozzá lassan a szőlőlé felét, folyamatosan kevergetve, hogy ne legyen csomós. Aztán az egészet öntsük vissza a fazékba a maradék szőlőléhez, és forraljuk fel. 15 percig gyöngyöztessük, amíg kicsit besűrűsödik. Ezt követően gyertyaöntőt kell játszani: megfogjuk középen a cérnát, hogy a két végén lelógjon a diós-mogyorós rész, és belelógatjuk a szirupba. Megvárjuk, amíg megszárad kicsit, majd kb. nyolcszor-tízszer megismételjük. Szellős helyen négy napig szárítjuk. Tálalás előtt fel lehet karikázni, de előtte ne felejtsük el kihúzni a cérnát. 

Összehasonlítás